Česnek medvědí
Allium ursinum
Jedna z prvních jarních rostlin, která nám může dodat spoustu energie, vitamínů a minerálů. Svůj název získal podle svého častého konzumenta – medvěda, který si ho dopřává po zimním spánku. Můžeme se tedy inspirovat. Jsou místa, kde roste opravdu na velkých plochách a my si můžeme opatrně nasbírat.




Čeleď: amarylkovité
Výskyt: vlhká místa, nejčastěji v listnatých lesích, na březích potoků
Popis: až 35 cm vysoká bylina, z úzké cibulky vyrůstají 2 až 3 řapíkaté listy kopinatého tvaru a přímý stvol s malými bílými květy uspořádané v okolíku. Plodem je tobolka.
Sběr: listy sbíráme od března do dubna, dříve než česnek vykvete.
- silice allin měnící se na allicin
- vitamin C, A, B1, B2
- glykosidy
- hořčiny
- minerální látky
- antibiotické, antivirové, antimykotické, antiseptické
- desinfikuje trávicí trakt, povzbuzuje chuť k jídlu
- snižuje krevní tlak
- čistí krev a příznivě působí na ledviny, močopudné účinky
Konzumujeme výhradně čerstvé listy v různých úpravách. Hodí se do pomazánek, nádivek, polévek či na dochucení a dozdobení pokrmů.
Medvědí česnek nesušíme – ztrácí poměrně dost léčivých látek.
Pokud ho chceme uchovat, můžeme ho zamrazit nebo vyrobit tinkturu – zalít olejem či lihem:
tinktura – užíváme zevně na různé rány, zánětlivá onemocnění v dutině ústní, do uší nebo různé mykózy, vnitřně pak při vysokém krevním tlaku, při střevních parazitech a poruchách trávení, snížené imunitě, kašli i nachlazení.
Pasta z medvědího česneku:
500 g listů medvědího česneku
50 g soli
80 g olivového oleje
Listy rozmixujeme a smícháme se solí a olejem. Naplníme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem. Uchováváme v lednici. Vydrží cca půl roku.
Používáme při vaření – na těstoviny, toasty, do pomazánek apod.
Někteří lidé mohou být alergičtí na allicin.
Může dráždit žaludek, žlučník či slinivku břišní.
Máte dotazy?
Máte-li nějaké konkrétní otázky, zajímá vás něco o mně, o mých výrobcích, neváhejte mě kontaktovat.