Jitrocel kopinatý
Plantago lanceolata L.
Jitrocel je léčivka, kterou znají i méně zkušení bylináři a využívají hojivých účinků čerstvých listů nebo vyrábějí sirup na kašel. O to překvapivější se může zdát jedna teorie vzniku jeho názvu. Původně se prý jmenoval jatrocel díky jeho příznivým účinkům na játra. Ovšem lidově se mu někdy říká i ranocel, což je druhá teorie vzniku jeho názvu. U nás se vyskytují ještě dva druhy jitrocele – jitrocel větší, který najdeme na cestách a jitrocel prostřední. I tyto dva druhy mají podobné účinky.



Čeleď: jitrocelovité
Výskyt: louky, pole, podél cest, pastviny, meze, příkopy, Evropa, Asie a jako zavlečený i jinde
Popis: vytrvalá bylina vytvářející přízemní růžici dlouze kopinatých listů se souběžnou žilnatinou a květovými stvoly. Čepel listů se zužuje v dlouhý žlábkovitý řapík. Květní stvoly jsou vzpřímené, rýhované, zakončené klasovitým květenstvím s nahloučenými drobnými květy. Ty rozkvétají odspodu a pak postupně i na menší stvolech, takže rostlina kvete od května až do září. Květ má drobnou čtyřcípou hnědavou korunu, čtyři nápadné tyčinky s dlouhými bělavými nitkami a žlutými prašníky. Plodem je vejčitá tobolka obsahující dvě velká lesklá hnědá semena.
Sběr: pouze listy bez stvolů. Obecně se suší dost obtížně, pomačkané, za vlhka sbírané nebo zapařené listy rychle černají a jsou poté bezcenné. Někde se uvádí, že nezčernají, pokud se sbírají ještě před rozkvětem rostliny. Nemám vyzkoušeno, jitrocel nesuším, raději z něho dělám sirup.
- glykosid aukubin
- flavonoidy
- enzymy
- slizy
- třísloviny
- saponiny
- hořčiny
- draslík
- hořčík
- vápník
- kyseliny
- vitamín C
- uvolňuje hleny
- slizovité látky chrání sliznice
- protizánětlivý
- antibiotikum
- stahující
- hojivé
Vnitřně:
- kašel, černý kašel, chrapot, bronchitida, bronchiální astma
- zánět mandlí a ústních sliznic
- čištění krve
- posílení plic a žaludku
- onemocnění jater a močového měchýře
- průjmy, poruchy trávení
- bolesti hlavy
Zevně:
- hojení ran
- otoky
- pohmožděniny
- zánět očních víček, spojivek
- zánět nehtového lůžka
- bércové vředy
- žilní problémy
- ekzémy
- popáleniny
- štípance od hmyzu
- proleženiny
Čerstvá jitrocelová šťáva – vnitřně i zevně.
Sušení je náročné – snadno zčerná. Proto je dobré sbírat suché nepolámané listy ještě před květem, ukládáme opatrně do košíku, aby se listy nepomačkaly a nezapařily. Je dobré nejprve předsušit na slunci a poté ve stínu. Nepřevracet. Správně usušené listy jsou lámavé, olivově až hnědavě zelené.
Nálev jako čaj, kloktadlo nebo k výplachům očí.
Jitrocelový sirup:
- za studena – umyté a natrhané listy vrstvíme (asi 1 cm) s cukrem do uzavíratelné sklenice. Začínáme jitrocelem a končíme cukrem. Jednotlivé vrstvy řádně stlačíme. Následující dny doplňujeme, dokud sklenici nenaplníme. Uzavřeme a necháme stát na slunci do doby, kdy se cukr rozpustí. Poté přecedíme a jitrocel vymačkáme. Uchováváme v ledničce.
- Dvě vrchovaté dvojhrstě listů jitrocele semeleme na masovém mlýnku nebo rozmixujeme. Přidáme trochu vody, 300 g cukru a 250 g včelího medu. Za stálého míchání všechno svaříme na slabém ohni, až vznikne zahuštěná tekutina, horkou ji naplníme do sklenic a uzavřeme. Uchováváme v lednici.
- Připravíme velmi silný nálev, scedíme, přidáme cukr v poměru 1:1 a svaříme. Nalijeme do sklenice a uzavřeme. Uchováváme v lednici.
Jitrocelová mast – především hojivé účinky.
Semena obsahují hodně slizu – využití při zácpě. Známé psyllium z jitrocele indického.
Jitrocel se může užívat bez obav i dlouhodobě.
Máte dotazy?
Máte-li nějaké konkrétní otázky, zajímá vás něco o mně, o mých výrobcích, neváhejte mě kontaktovat.